Gratis Guide til Lanzarote
  • Home
  • Om os
  • -
  • Lanzarote Rundt:
  • Arrecife
  • Lanzarote - Nord
  • Isla Graciosa
  • Teguise
  • Lanzarotes Midte
  • Puerto del Carmen
  • Ildbjergene
  • Lanzarote Syd
  • Lanzarote for børn
  • -
  • FAKTA om øen
  • Lanzaroterne
  • Lanzarotes historie
  • Kultur på Lanzarote
  • Mad og drikke
  • Lanzarotes natur
  • -
  • Rejsetips A-Z
  • DET PRAKTISKE
    • Trafik på Lanzarote
    • Overnatning på Lanzarote
    • Underholdning
    • Aktiv Ferie
  • -
  • SJOVT AT VIDE

Mad og drikke på Lanzarote

Alt om Mad på Lanzarote - Lokale retter -  hvad er gofio? - oste - dessert - Tapas-Guide - hvordan laver man kanariske kartofler - Drikkevarer - Madparlør A-Z.
Ud at spise? Se Restauranter de enkelte områder
​Det kanariske køkken er præget af, at De Kanariske Øer er en del af Europa, men de ligger unægtelig ved Afrika – og så har maden fået smag af den lange historie med de mange folk, som har boet her. Så kanarisk smager spansk, maurisk, portugisisk, engelsk og afrikansk.

Hvad spiser man på Lanzarote

Kød stegt over vulkanvarme på Lanzarote
Spis kød stegt på vulkan - foto Kenneth Bo Jørgensen
Man vil nok ikke kalde det kanariske køkken raffineret, for det har alle dage primært skulle mætte munde. Skueretter har der ikke været mange af. Derfor har man til gengæld gjort meget ud af at udvikle sammenkogte retter til ren kogekunst. En kanarisk husmor kan blande alt og få ganer til at synge. Vil man spise af øens egne produkter, må man ty til kaniner og geder, for selv fisk er importeret, men derfor kan de godt servere udmærkede fiskeretter, f.eks. hummer, tun, sardiner og sværdfisk.

Kanariske kartofler
Det fleste kanariske retter er opfundet i forbindelse med den spanske kolonisering, men har fået et kanarisk twist. Det gælder de kanariske kartofler papas arrugadas, der jo kom fra Amerika, men tilberedningen er kanarisk, og retten er det også, når de dyppes i saucen mojo canario. Se opskriften neden for på denne side.

Klassiske kanariske sammenkogte retter er:
Potaje canario: Fyldig grøntsags- og kødsuppe med spaghetti, kål, ærter, gulerødder og kødstykker. Serveres også kold som punchero canario.
Sancocho kanario: Stuvning af tørret fisk, søde kartofler og løg, som hældes over med mojo kanario.
Ropa Vieja, som egentlig betyder “gammelt tøj”, men også kunne hedde resterne fra i går med kød, kartofler, og hvad man lige har at pifte det op med.
Cernada: Saltet fisk, stegt svinekød med mojo.
Garbanzo Compuesta: Ærtestuvning med bacon og små pillekartofler.
Kanariske stegeretter omfatter kaniner og geder på alle måder, og en skøn hvidløgspaneret kylling. Den er mums. Og Conejo en Salmorejo, kanin i stærk sovs er også lige til at spise.
Lapas, en flad havsnegl, som kan tilberedes på et hav af måder. På restauranter får man dem ofte friturestegt.
​
Spansk mad
Men man er også i Spanien, og der spises derfor masser af traditionel spansk mad. Det gælder ikke mindst paella tilberedt i en stor jernpande med safranris, ærter, rød peber, kylling, jomfruhummer, muslinger, ja, man kan næsten sammensætte sin paella, som man sammensætter en pizza. Gazpacho, kold suppe med tomater, agurker, paprika, løg og hvidløg er ideel til en hed dag. Og over alt kan man spise tapas- se guiden nedenfor.

Hvad er gofio?

male byg til gofioFlere steder males byg til gofio
​Især en ingrediens er speciel kanarisk: Gofio. Det er mel, som kan bruges til næsten alt i et kanarisk køkken. Det stammer fra guancherne, der havde det som basisføde, ligesom vores kartofler. De ristede kornet - gerne byg - malede det og rørte det op med dyrefedt. Men i dag laver man det af alle mulige ristede kornsorter og tørrede bælgfrugter. Det regnes for sundere end hvedemel, for gofio er rig på kulhydrater og fibre, men har også masser af B1, B2, B3 og C samt jern, kalium, magnesium og natrium. Da Thor Heyerdahl skulle sejle til Amerika på en tømmerflåde, var det gofio, han havde med i forrådskammeret. For det kan bruges til alt. Om morgenen får man det med mælk på. Til middag får man det i suppe. Man bager med det, og det kan også komme i desserter, og gofio-is smager glimrende. Man får det vitterlig ind med modermælken, for i babyernes sutteflaske står den på El Biberón de Gofio. Man kan prøve selv ved at lave Escaldón - suppe med gofio. Det går stort set bare ud på, at man jævner suppen med gofio til en let grød. Så fylder den mere.
​Guancherne lagde det i lerskåle og knuste det med ”håndmøller” af sten, altså en morter. Smagen i gofioen har så udviklet sig siden guancherne, fordi man har kunnet tilføre det smagsstoffer fra kornsorter, især fra Mexico, Bolivia og Peru. Så smagen får man både af kornsorten og af ristningen, som er lidt af en kunstart.
Man kan købe gofio flere steder, hvis du ser en mølle, så kan du være næsten sikker på, at de sælger gofio fra stalddøren. Der er blandt andet en i Vecindario, se her

Hvis du er glad for guiden, så støt et lille beløb (fx 20 kr.) via Mobilepay til: 20216673

​Oste og dessert på Lanzarote

​Oste fremstillet af gedemælk er en kanarisk specialitet, queso de cabra. Alle egne har deres helt specielle opskrift. Prøv f.eks. queso de flor, der under modningen krydres med tidselblomst. Øerne slæber mange præmier med hjem fra internationale konkurrencer. Ved World Cheese Awards i Bergen i 2018 vandt Gran Canaria 15 medaljer, to guld for gedeost i to varianter: Flor Valsequillo  og den hårde Bolanos Fontanales, begge fra Quesos Bolanos.
​

Dessert
Man får brug for sin sødeste tand, hvis man bliver budt på kanarisk dessert. Det bærer præg af to vigtige råvarer: mandler og honning. De laver mange gode honninger med forskellig smag afhængig af. hvor højt produktionen foregår i bjergene, og mandler kan de plukke overalt. Så det kan man mikse til konfekt og ikke mindst den total kanariske dessert:

Turròn de gofio: Konfekt af gofio, mandler, honning, majs og figner.
De kan også svinge gode:

Plátanos flambés: Bananer flamberet i cognac og serveret med sød sauce.
Frangolio: Sød sag af mælk og majs.
‎TIL PÅSKENS SØDE KANARISKE TAND
Hvis man er på Lanzarote i denne uge, bør man smage torrijas. En dessert, der er kanarisk påske-dessert, som risalamande er dansk jul. Men man kan også bare lave dem herhjemme, for det er næsten bare en arme ridder, med et tvist? Tag noget daggammelt brød, dyp skiverne i mælk, smagt til med kanel, sukker citronskal. Vende dem i æg. Steg dem i olie. Sukker over. En skovlfuld is. Guf!

​Sådan laver du kanariske kartofler

Kanariske kartofler med mojoKanariske kartofler med mojo
​Du skal bruge: 1 kilo små nye kartofler og 4 spsk groft havsalt (ikke bordsalt). Skrub de uskrællede kartoflerne. Bring en gryde med vand i kog. Kom saltet i. Kom kartoflerne i. Når vandet igen koger skrues ned til middel varme. Koges møre på ca. 20 minutter. Hæld vandet fra, men lad der være en lille tilbage i bunden af gryden. Sæt gryden tilbage på blusset og skru op på højeste blus. Ryst gryden ofte og tag den af varmen, når vandet er kogt væk, og kartoflerne er tørre, hvidlige og rynkede. Hvis der er for meget salt på kartoflernes skind, kan noget af det tørres af med et viskestykke. Voila: Så har man kanariske kartofler – papas arrugadas. Spises med skræl og dyppes i mojo – den fyrige kanarisk sauce.

Kartofler kom De Kanariske Øer i 1662 med en spansk lykkejæger, Juan Bautista de Castro. Han havde været i Peru og udover guld fandt han også kartofler. Dem dyrkede han på sin jord i Icod de los Vinos. Det er samme art, der stadig dyrkes på øerne, og den har en meget fin og ren smag, er den rigtig tilberedt, er det som et stykke slik. Mange frygter, at de billigere og ligegyldige kartofler fra Spanien vil vinde så meget indpas, at de originale kartofler får svært ved at overleve. Der er 21 arter kanariske kartofler, der alle stammer fra Peru. Den mest populære hedder Bonita.

Støt guiden med et lille beløb - fx 20 kr! Brug Mobilepay til: 20216673.

Tapas Guide

Rejer i oliePictureManges yndlings-tapas
​Tapas er små retter. Man forstår det bedst, hvis man kender historie: De blev opfundet af spanske bar-ejere. Når de skulle servere et glas sherry, det er sødt og tiltrækker fluer. Så for at gæsten ikke skulle få fluer i sherryen, lagde en barejer en skive tørret skinke (jamón serrano) på glasset - og det spredte sig lynhurtigt. Tapa betyder dæksel eller låg. Den lille snack havde den gode egenskab - opdagede barejeren - at den gjorde gæster lidt mere tørstige, hvis den var salt. Derfor udviklede man flere salte småretter, som man satte gratis til rådighed på bardisken. Tapas blev populære, og i dag er det en del af kulturarven. Nu er de så ikke helt gratis længere, men de er stadig billige. Tapas er, som det store kolde bord er for os. En variant er montaditos, der er små brødskiver med lækkerier på, små sandwichs.
Tapas koster typisk et par € pr. styk. De serveres på alle tider af døgnet. Som frokost, natmad eller snacks i løbet af aftenen.  De kan bestå af hvad som helst, fast som flydende, og de spises ikke i nogen bestemt rækkefølge. Bare som det passer en. Det er nemt at vælge tapas, for de er som regel udstillet i kølemontre – man peger bare. 

Her er nogle af de mest populære tapas:

Salpicon de mariscos: Salat af hakkede løg, peber, majs, krabber, rejer i eddikedressing.
Carne con papas: oksekød, grøntsager og kartofler i fyldig sauce.
Ropa Vieja: Navnet betyder ”gammelt tøj”, fordi det er en tapas, man laver af rester fra dagen før. Hovedingrediensen er kikærter og kødet fra i går.
Boquerones: Små hvide ansjoser marineret i olie, eddike og hvidløg. 
Albondigas: Små kødboller i sauce.
Carne de cochino : Små stykker stegt svinekød i sauce, serveret med pomme frites og salat.
Carne de Cabra: Små stykker gedekød.
Pan Con Tomate: Brød med tomat
Jamon Serrano: Serrano skinke
Aceitunas Con Anchoas: Oliven fyldt med ansjoser
Alcachofas Alinadas: Marinerede artiskokker
Aceitunas Alinadas: Marinerede oliven
Pulpo A La Vinagreta: Blæksprutter i vinaigre
Sardinas A La Plancha: Grillede sardiner
Gambas Al Ajillo: Hvidløgsrejer
Calamares Fritos: Friturestegte blæksprutter
Pollo Adobado: Marineret kylling

Se opskrifter i ”Tapas” af Adrian Lissen og Sara Cleary (Könemanns forlag). Fås på dansk.

Drikkevarer på Lanzarote

Sangria og hvidvinSangria og hvidvin
Vin på Lanzarote
Man har dyrket vin på øerne altid. Det var nede i en bølgedal, men der er kommet begejstring i branchen de senere år. Rødvinen Tacoronte Acentejo har fået internationale priser og smager fortryllende. Det gør også den røde landvin fra Icod, og Mazo fra La Palma. I hvidvin kan man kikke på en Flor de Chasna fra Abona eller den ret gullige fra El Golfo og Taibique på Hierro. Generelt er rosé vine meget fine. Øerne har især været kendt for Malvasá og Muskateller, som er ret sødlige. Den lokale vin præsenteres som vino del pais - og ofte i lerkander. De noget dyrere rød- og hvidvine fra det spanske fastland er repræsenteret ved de kendte distrikter Rioja, Valdepeás, Navarra og Penedeés.
Sangria er en populær, læskende punch, der smager som saftevand, men slår, som en hest sparker. Den mikses af rødvin, cognac, mineralvand, citron, is og lidt sukker, eller hvad man nu har i huset. Hver bar har sin egen opskrift. 
​Sherry nydes både før og efter middagen. Den findes i tre hovedtyper: den tørre og lyse fino, den lidt mørkere og kraftigere amontillado og den mørke, søde oloroso.
Kaffe på barer og cafeer kommer normalt i tre varianter. Café solo er en stærk espresso i en lille kop, cafè cortado brygges som espresso med en lille smule mælk, og cafè con leche er en stor kop eller glas kaffe med meget mælk. Man kan også spørge efter en cafè - aleman, filterkaffe som derhjemme. Eller hvad med en carajillo, en café solo med et skvæt spiritus i?

​Øl
Der er to store øl på Kanarieøerne, Tropical og Dorada. Men det er almindelig bælle-bajer. Også Lanzarote har mikrobryggerier, der brygger godt øl.

Spiritus
Al spiritus er billigt både på barer og i butikker. Vil man have noget lokalt, skal man drikke rom, som fremstilles på sukkerrør. På flere af øerne laves også en ron con miel (rom med honning). Det siger sig selv, at den er sød, men med et par isterninger har den en fin og raffineret smag. Prøv også øernes mange spændende frugtlikører - fx dem, der er fremstillet på banan, mandariner og kaffe. Den spanske cognac (coñac) er også værd at prøve.
Mad billede
Der er masser af skøn mad på Lanzarote

​Mad-parlør fra A-Z

Aceite                  Olie
Aceitunas             Oliven
Ajo                      Hvidløg
Albondigas           Kødboller
Almejas               Muslinger, små
Almendras           Mandler
Anchoas              Ansjoser
Arroz                   Ris
Asado                  Steg (stegt)
Atun                    Tunfisk
Azucar                 Sukker

Bacalao                Torsk/klipfisk
Barquillos             Vafler
Beicon                  Bacon
Berza                   Kål
Besugo                 Havbrasen
Bistec                   Bøf
                             - bien echo    - velstegt
                             - medio echo - mellemstegt
                             - poco echo   - lidt stegt
Bocadillo              Sandwich (lille flute med pålæg)
Bogavante            Hummer
Boquerones          Ansjoser, friske
Buey, carne          Oksekød

Calamares            Blæksprutter
                             - a la romana - friturestegte
Caliente               Varm
Camarones           Rejer
Cangrejos             Krabber
Caracoles             Snegle
Carne                   Kød
Caza                     Vildt
Cecina                  Røget kød
Cerdo                   Svinekød
Cerezas                Kirsebær
Chipirones            Blæksprutter, små
Chorizo                 Krydret pølse
Chuleta                 Kotelet
Cigalas                 Jomfruhummer
Coliflor                 Blomkål
Conejo                  Kanin
Corazon                Hjerte
Cordero                Lammekød

Ensalada              Salat
Entremeses          Forretter
Escalopa               Schnitzel

Flan                      Karamelbudding
Frio                       Kold
Frutas                   Frugt
                             - en almibar - i sirup

Galletas               Småkager
Gambas               Store rejer

Helado                 Is
Higado                 Lever
Higos                    Figner
Huevo al plato      Spejlæg
Huevos                 Æg

Jamon                  Skinke
Judias                   Bønner
​

​Langosta              Store krebs
Langostinos          Store rejer
Leche                    Mælk
Legumbres           Grønsager
Lenguado             Søtunge
​

​Mantequilla          Smør
Manzana              Æble
Mariscos              Skaldyr
Mejillones            Muslinger
Melocoton            Fersken
Merluza                Kulmule
Miel                     Honning

Ostras                 Østers

Paloma                Due
Pan                      Brød
Pan negro             Rugbrød
Pasteles                Konditorkager
Patatas                 Kartofler
Pescado                Fisk
Pimienta               Peber
Piha                     Ananas
Pollo                    Kylling
Postre                  Dessert
Potaje                  Suppe
Pulpitos                Blæksprutter, små

Queso                  Ost

Rihones                Nyrer

Sal                       Salt
Salmon                 Laks
Salchichon            Røget pølse
Salmonete            Mulle (slags ørred)
Solomillo              Mørbrad
Salsa                    Sauce
Sopa                     Suppe

Ternera                 Kalvekød
Torta                     Lagkage, tærte
Tortilla                  Omelet
Tostada                 Ristet brød
Tournado              Oksefilet
Trucha                  Ørred
Turbot                  Pighvar
Turron                  Nougat, hård

Uvas                    Vindruer

Vaca                    Oksekød
Verdura                Grøntsager

Tilbage til hovedmenuen

Powered by Create your own unique website with customizable templates.